Pp

'Arjan Janssen’ Column - Get fit!

Don't play squash to get fit, get fit to play squash


Welbeschouwd zijn wij squashers maar een stelletje idioten. Want wie haalt het nu in z’n hoofd om voor de lol neurotisch, tussen vier muren, achter een bal aan heen en weer te rennen.  Een meer positieve uitleg is dat squash een fantastische sport is die je stimuleert het beste in jezelf naar boven te halen.  Iedereen die squash beoefent kent de prikkel om de bal te willen halen en terug te slaan, en de frustratie van het missen van een bal. Het grote publiek ziet squash als een snelle sport die fysiek zwaar is en je fit maakt. In de media wordt benadrukt hoe goed squash is om af te vallen, maar nauwelijks vertelt hoe uitdagend de sport is.

Squashen

Squash is een sport die je makkelijk in een tweetal kan uitvoeren. Het is een veilig spel. Squash zet al je spieren op scherp. Je verbrandt zo’n duizend calorieën als je een uurtje aan het spelen bent. Squashen helpt je het uithoudingsvermogen te vergroten. Je wordt flexibeler, zal alert moeten reageren en vaak een kort sprintje moeten trekken.

Wie een tijdje fanatiek squasht zal merken dat de kilo’s er vanaf vliegen.

Fitheid is onmiskenbaar een belangrijke factor voor goed squash spel. Niet voor niets behoren squashspelers tot de fitste sporters ter wereld. De snelheid van het spel in combinatie met het gegeven dat iedere bal haalbaar is maakt dat spelers heel erg fit moeten zijn. 

Anders dan bij andere sporten kan je niet vertrouwen op één specialiteit. Zoals bijvoorbeeld een tennisspeler met een uitmuntende service, of een strafcornerspecialist bij hockey. Nee, een squashspeler moet alles beheersen om tot de top door te kunnen dringen. Want het feit dat je met de juiste fitheid iedere bal kan halen maakt dat er meer kwaliteiten nodig zijn om deze sport goed te beheersen.

 

Om squash goed te spelen zijn er vier kwaliteiten nodig.

  • Techniek
  • Kennis van de baan
  • Goede bewegelijkheid
  • Doorzettingsvermogen

Techniek voor langdurig plezier 

Met een goede techniek kan je de bal nauwkeurig te plaatsen. Het is natuurlijk doodzonde als je met een uiterste inspanning de bal haalt en deze dan fout slaat. Een gratis punt voor je tegenstander en verspilde moeite voor jouzelf. Een goede techniek vraagt om oefening, maar de beloning is groot. Je zal snel merken dat je spelniveau om hoog gaat.

Kennis van de baan

Weet je waar je de bal naar toe wilt slaan? Als je enige doel is om de bal te raken kom je al snel in de positie dat jij achter de bal aan rent en je tegenstander lachend in het midden van de baan staat. Als je dit je squashpartner gunt moet je het vooral zo doen, maar persoonlijk stuur ik liever mijn tegenstander door de baan en controleer ik de T. 

Fitheid

Het blijft genieten om spelers te zien die met hun fitheid en kracht voor iedere bal strijden. Maar uiteindelijk is dit een ‘dead end' als je niet slim omgaat met je krachten. Het is veel efficiënter als je fitheid combineert met goed voetenwerk en positiespel. De beslissing valt uiteindelijk niet op wie de meeste meters maakt, maar wie de meeste punten haalt.

Doorzettingsvermogen

Ten slotte top je de eerdere drie kwaliteiten af met een gezonde portie doorzettingsvermogen. Doorzettingsvermogen is nodig om het vol te houden de juiste dingen te doen. Het is o zo verleidelijk om in een vermoeiende vijfde game snel een punt te willen scoren. Maar is dit wel de goede keuze om de wedstrijd te winnen? Neem je deze beslissing omdat je moe bent of kijk je naar je tegenstander en zie je dat deze op het punt van instorten staat.

Het zal inmiddels duidelijk zijn dat je inderdaad wel een beetje gek moet zijn om dit alles te willen doorstaan. Maar het resultaat van al die inspanning is het genoegen van prachtige wedstrijden die je kan spelen of bewonderend kijken naar de spelers die dit nog veel beter kunnen.

 

Zorg er dus voor dat je fit bent om squash te spelen. Juist in deze tijd van Corona sukkelen we een beetje in slaap door de beperkte mogelijkheid om te spelen. Waak erover dat je fit blijft zodat je na het uitdoven van de pandemie weer op een gezonde manier voluit kan spelen.

 

De volgende die voor ons een mooie Column gaat schrijven is Karin Geertsma