Whatsapp Image 2020 10 27 At 10.24.03

The ‘Mitch’ Column 2

Keuzes, keuzes, keuzes

Zoals de meeste van ons wel weten bestaat het leven uit het maken van keuzes, keuzes en nog eens keuzes. In de huidige tijd is dat misschien nog wel meer aan de orde dan dat dit in de jaren hiervoor was. Ondanks de nieuwe maatregelen van 2 weken geleden mochten we nog wel blijven squashen, maar alleen in bepaalde trainingsvormen. Ik kan me goed voorstellen dat er nog steeds mensen zijn die de keuze maken om toch niet te gaan trainen, Ik heb zelf die keuze ook gemaakt. Sporten is gezond en schijnt een positieve uitwerking te hebben in het resistent blijven tegen het COVID-virus. Aan de andere kant moeten we proberen zo min mogelijk contact te hebben met andere mensen. Dus wat is wijsheid? Ik denk dat het beste advies blijft volg je eigen gevoel.

Omdat de amateursportcompetities, en dus ook de squashcompetitie, stil liggen begint ook hier de vraag te rijzen: Hoe en of we de competities uit gaan spelen laat staan, in het geval van de Eredivisie, überhaupt opstarten? Nu blijkt dat wij als squashers mee mogen gaan beslissen in welke vorm en of we dat daadwerkelijk gaan doen. Deze week kregen de teamcaptains van alle squashteams in Nederland een vragenlijst doorgestuurd door de SBN met een zevental vragen. Aan de hand van deze ingevulde vragenlijst wil de SBN uiteindelijk een beslissing gaan nemen over het restant van de competitie. Voor wie de vragenlijst van de SBN niet gezien heeft, deze deel ik nog even hieronder in verkorte versie:
1. Het team is bereid 2 wedstrijden in 1 weekend te spelen (vrij-zon)
2. Het team is bereid 1 of meer wedstrijden op doordeweekse avonden te spelen
3. Het team is bereid tot in juni door te spelen.
4. Het team is bereid om op neutraal terrein 3/4 wedstrijden op 1 dag te spelen.
5. Het team is bereid om wedstrijden te spelen tijdens de schoolvakanties.
6. Aan het einde van de eerste speelhelft moeten er play-offs komen
7. De SBN moet de stand aan het einde van de eerste seizoenshelft als eindstand gebruiken.
Bij ons in het team waren de keuzes redelijk eensgezind. Onze squash-nestor Arjan Janssen, die ook de blog van mij gaat overnemen, kwam met een hele interessante uiteenzetting die ik graag met jullie wil delen:
Stop omwille van veiligheid per direct de officiële competitie. Neutraliseer alle uitslagen en speel de rest van het seizoen vriendschappelijk uit. Waarom?
Punt één, na een lange competitie periode heb je tijd nodig om op een verantwoord niveau te komen om blessures en/of overbelasting te voorkomen. Ten tweede, indien een team krap zit zou een speler met lichte klachten kunnen besluiten wel competitie te gaan spelen. Dat willen wij niet, veiligheid voor alles. Als er vriendschappelijk wordt gespeeld is de druk om compleet te zijn weg en kan iedereen spelen. Vervolgens hebben alle teams per direct duidelijkheid over het niveau waar zij volgend jaar spelen. Ook geloof ik er niet in dat de competitie uitgespeeld gaat worden. Dit zal aan het einde van het seizoen voorkomen dat er veel discussie ontstaat over wie er wel of niet promoveert of degradeert. Het minst relevante argument is dat het de SBN veel tijd scheelt in de voorbereidingen naar volgend seizoen. Deze tijd kan zeer goed gebruikt worden om goed in te spelen op alle onvoorziene veranderingen. Tot slot zeg ik met alle respect voor onze sport dat het voor bijna 100% een recreantensport is. Het zou PR technisch heel sterk zijn om vanuit de sportieve gedachte en gezondheid voorop dit besluit te nemen.
Ik denk dat Arjan hier een heel duidelijk en goed beargumenteerde mening geeft waar ik mezelf voor een heel groot deel in kan vinden. Het enige waar ik mezelf minder in kan vinden is het vriendschappelijke deel van het verhaal. Als ik vriendschappelijke potjes wil spelen kan ik ook op onze eigen club afspreken en me een uur volledig uitleven zonder dat het me een volledige avond kost en ik door Nederland moet reizen. Ik was ook wel erg verrast dat Arjan met het idee van een vriendschappelijke competitie kwam, want ik ken deze man al een paar jaar, ook als teamgenoot en als er iemand is die aan het begin van het seizoen met scherpe doelstellingen en kampioenschapsverwachtingen komt dan is hij het wel. Misschien dat de jaren hem milder hebben gestemd, hij is tenslotte inmiddels ook al 50+.
Hopelijk heb ik hier mijn mede-MAX’ers hiermee een beetje stof tot nadenken gegeven en ik hoop ook dat de SBN met een weloverwogen en verstandig besluit gaat komen ten aanzien van de competities. Ik heb deze twee blogs met heel veel plezier geschreven en ondanks een gebrek aan inspiratie op sommige momenten werd die inspiratie me dan wel van buitenaf gegeven. Ik draag het stokje nu dus over aan Arjan en kijk nu al reikhalzend uit naar zijn eerste squashverhaal, want daar heeft hij er heel veel van.
STAY SAFE, STAY HEALTHY! See you guys soon.